Duikparadijs Bonaire

’Bonaire, divers paradise’, de kentekenplaten op de auto’s zeggen genoeg. Bonaire is een duikparadijs, mede door de inspanningen van Stinapa, de organisatie die al sinds 1979 het de natuur en het onderwaterpark rondom Bonaire beschermd. Elke duiker en snorkelaar op Bonaire draagt bij aan het onderhouden hiervan met de eenmalige aanschaf van een tag. Zo blijft Bonaire door en voor alle duikers een van de mooiste duikgebieden.

Flamingo's op Bonaire

Duiken

Duiken op Bonaire is de ultieme vrijheid. Langs de gehele westkust liggen gele stenen met daarop de naam van de duikplek. Gooi de duikuitrusting in de auto, parkeer de auto langs de kant van de weg en loop de zee in. Een aantal plekken zijn iets lastiger om te komen maar veel duikplekken zijn gewoon via het strand te bereiken. In zee wordt het rif en de duikplek aangegeven met een gele boei. Ook gaan er veel boten elke ochtend de zee op om via het water naar de duikplekken te gaan. Klein Bonaire is alleen met de boot bereikbaar en dagelijks gaan er vanuit de duikcentra boten heen. Genoeg om te kiezen, niet genoeg om drukte te geven. Nooit meer dan één boot per boei!

Bonaire... één van
de mooiste duikgebieden

Snorkelen op Bonaire

Voor snorkelaars is Bonaire de ultieme plek. Op Bonaire is het water rondom het hele eiland zeer ondiep. Het hele rif rondom Bonaire is een steile drop-off die begint op ongeveer zes meter en eindigt tussen de dertig en honderd meter. Maar al voor de drop-off begint het koraal. Vanaf de kust tot de dropoff is het perfect snorkelen. Wel zorgt het oppervlakkige koraal soms voor moeilijke toegang dus surfschoenen in de flippers zijn erg handig. Vanuit onze achtertuin is dat niet nodig. Via het trappetje naar de zee kom je in diep genoeg water om meteen weg te kunnen zwemmen.

Beschermd onderwaterpark

Het Bonaire National Marine Park is sinds 1979 wettelijk beschermd en mede door de inspanningen van de stichting Stinapa is Bonaire een duikparadijs. Elke watersporter die op Bonaire de zee in gaat is verplicht om eenmalig een klein bedrag te betalen voor een ’nature tag’ wat ten goede komt aan Stinapa. Met dit geld beheert deze stichting het Washington Slagbaai National Park in het noorden en het volledige onderwaterpark. Dit is een van de redenen dat Bonaire nog steeds een prachtige onderwaterwereld heeft.

Bonaire culinair

Voor een niet-te-toeristisch eiland is het verbazingwekkend hoeveel goede restaurants er zijn in Bonaire. Niet alleen langs de boulevard van Kralendijk, maar ook in Kralendijk zelf liggen op loopafstand van elkaar genoeg restaurants om elke avond van de vakantie ergens anders te kunnen eten. Bovendien is de culinaire kwaliteit zeer hoog en zeer divers. Ook buiten Kralendijk zijn er diverse eetgelegenheden waar het goed toeven is.

Voor een niet-te-toeristisch eiland is het verbazingwekkend
hoeveel goede restaurants er zijn in Bonaire

Bonaire boven water

Niet alleen onder water maar ook boven water is er veel mooie natuur op Bonaire. Het Washington Slagbaai National Park is de moeite waard om te bezoeken. Loslopende ezels tussen de huizenhoge cactussen, de zwermen papegaaien en natuurlijk de flamingo’s voor wie dit park een belangrijk broedgebied is. Overstekende leguanen die er angstaanjagend uitzien maar volkomen onschuldig zijn en struikgewas dat er onschuldig uitziet maar angstaanjagende stekels heeft. Het park strekt zich uit van de westkust met idyllische baaien waar je een hele dag kan spenderen in de zee en op het strand, tot aan de ruige oostkust waar de wind metershoge golven het land op jaagt.